17 April 2011

7 Mari kiter berkongsi peribahasa....

Peribahasa : Seperti anjing jantan dgn anjing betina.
Maknanya : Dua orang yg pantang bertemu…asek nak beromen aje.

Peribahasa : Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ketaik jugak dia hinggap.
Maknanya : Orang kalau dah perokok tu…kalau dia berenti….akhirnya dia gerenti start balik punyer.

Peribahasa :Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.
Maknanya : Jangan macam bagus….pasal yg macam bagus tu selalunya tak bagus.

Peribahasa : Biar putih tulang jgn putih muker.
Maknanya : Kalau surat beranak dah letak orang Melayu jgn eksen nak jadi Mat Salleh plak… be proud of what you are.

Peribahasa : Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?
Maknanya : Ada orang kentotlah tu…

Peribahasa : Seperti kacang luperkan mamak kacang putih.
Maknanya : Orang yg tak sedar diri….tak kenang jasa baik orang yg muler-muler memfofularkan dia.

Peribahasa : Ader udang di sebalik udang lain
Maknanya : Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang….check betul-betul, mesti ader sorang lagi kat bawah ke….kat tengah ke…tengah baring ke.

Peribahasa : Biar mati anak jgn mati pucuk
Maknanya : Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak……btol tak?

Peribahasa : Sudah jatuh ditimpa piano
Maknanya : Nasib malang yg tak agak-agak.

Peribahasa : Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.
Maknanya : maknernyer . . .


maknernyer…………….

maknernya……………..

Dahhhh...
Jangan nak tersengeh-sengeh kat depan PC……

Pergi lah buat kerja!!!!!

Psst : Minta Maaf yer kalau ada bahasa yang kurang sedap dibaca... hehehehe

7 comments:

Opah Kentang said...

hahahahhahaa..
peribahasa yang terpaling terbawah sekali tak boleh blahhh. wahahaha

Mr.Freeze a.k.a Izmal said...

mancung2..hahaha =D

nina_apis said...

ceh smngat bce pribhse nie..last2 trkene balek :P

Mr.Freeze a.k.a Izmal said...

haha...pdn muke kow~ ;)

Najah Unni said...

haha.... mcm2 pribahasa br.....

Ana Je La said...

lawak2..=)

Mr.Freeze a.k.a Izmal said...

hahaha..taw xpe.. ;)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...