30 December 2011

2 Baru??New??

Assalamualaikum..
Setelah lame blog aku ni berkubur tanpa entry-entry terbaru..
harini..aku mendapat idea untuk post entry yg baru..
iaitu.....

BARU

Ape yang korang faham dengan perkataan tu?
hahahahaha
BARU = NEW
NEW = BARU
wink2~ :)

tak de pape pon sebenarnye..
cume aku nak bagitahu yang.... (bukan nak berlagak atau poyo)
aku ade 3 barang baru untuk 2012 neh..

1st = Motorsikal






2nd = Helmet






3rd = Spek Mate (rabun dh aku)





So, dengan berbekalkan bekalan yang ptptn bagi : 
Azam tahun neh !
"Improve Pointer !!"




nota kAki ~ duit ptptn telah berkurangan hampir separuh.. :(

28 September 2011

2 DVD cetak rompak vs original !

Assalamualaikum..
ha..nk tunjuk kat korang neyh..
perbezaan..

DVD ORIGINAL dan DVD PIRATE
dari gambar yg korang dok tgk nie..
ape komen korang? =)
selamat malam !

24 September 2011

3 Perbezaaan GF & BFF

Selamat malam sume !!
malam2 bute aq dok mengupdate blog...
hahaha
 =D
isu malam nie??
ape beza GF dan BFF??
korang mesti tau..
ape maksud GF dan BFF kn..
GF = Girl Friend
BFF = Best Friend Forever
aq terbace 1 dialog neh..
walaupun simple..
tp kesimpulannye..

cube korang bace...

Tentang Teman Hati:
BF : Sayang , moto i rosak kt tepi jalan ni.
GF : Yeke? Then how ? U jage diri elok2 k, ade pape kol tau.
...
Tentang Sahabat:
BF : Bro, moto aku wat hal plak dah.
BFF : Asal bro? Ko katne? Aku gi sane skrang.

so??kesimpulan yg korang dpt?? =)

 

16 September 2011

2 Lawan menaip !


Selamat Petang !
Korang rase boleh lawan tak dgn jumlah nie??

Jom Main skali.. 




1000 Perkataan

03 September 2011

0 Taskbar Dock Window 7

Assalamualaikum...
Selamat hari raya aidilfitri !!
alhamdulillah..genap sebulan berpuasa..
maaf la ea..aq lambat buat ucapan kt korang2 sume..hihi

ha..arini aq nak share 1 software yg bez !
mantap woooo...
function die untuk buat taskbar korang nampak mcm dock.. :)
ni screenshot dye..

Cara nak pakai :
1. Download = .:Mediafire:.
2. Install

Contoh cara gune :
1. Pinkan 2 Icon Shortcut ke taskbar. 
2. Pinkan Mozilla dan Google Chrome.

3. Tarik Icon Mozilla ke Icon Google Chrome

4. Puff... jadila Taskbar DOck. Siap leh hover lagi tuh..


23 August 2011

5 Personaliti dari jenis darah??

Assalamualaikum...
fakta ni aq jumpe kt gempak.org
korang bule klik kat link gempak tu...
untuk ke post original dye.. =)

x pon..bace je entry aq ni ha..
kalau malas nk tekan..hahaha =D

1) Jenis Darah A adalah Petani (Farmers)
Mereka berdarah A adalah golongan yang pemalu tetapi mementingkan kesempurnaan dalam senyap. Mereka sangat bertimbang rasa terhadap orang lain dan tidak pandai menipu. Mereka setia dengan kawan dan rakan sekerja. Mereka boleh menjadi perahsia, kuat, tetapi jarang sekali berkongsi perasaan mereka. Mereka ini sukar dipuaskan dan serius dalam hidup.
Peribadi Asas:
Berhati hati dalam membuat keputusan, sentiasa memastikan sesuatu jelas melalui kontrak, terlalu mementingkan undang-undang sosial kehidupan.
Kadar Toleransi:
Toleransi tinggi dengan kerja-kerja fizikal dan berulang, tidak mampu menerima perubahan dengan mudah, hilang minat pada satu-satu hobi dengan mudah.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Terlalu mencuba untuk melupakan masa lampau, sikap pesimis terhadap masa hadapan.
Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Boleh berpura-pura membuat muka tenang walaupun hakikatnya sedang marah, memerlukan masa yang lama untuk pulih jika dilukai, sensitif kepada pandangan orang lain.
Bagaimana mereka bekerja:
Menguruskan satu perkara sahaja dalam satu masa, membezakan antara kerja dan peribadi, sangat bertanggungjawab, terdorong untuk memilih hobi yang membantu mereka menenangkan perasaan.


2) Jenis Darah B adalah Pemburu (Hunters)
Mereka berdarah B adalah golongan yang periang, memiliki semangat dan aura personaliti yang kuat dan tersendiri. Dalam waktu yang sama, mereka tidak menghiraukan apa orang lain fikir tentang mereka dan liar. Mereka boleh menjadi sangat lemah, pemalas dan kurang sabar. Namun, mereka juga sangat bersungguh-sungguh (passionate) dengan apa yang mereka mahukan.
Peribadi Asas:
Pantas membuat keputusan, boleh menjadi sangat fleksibel, tidak kisah pada peraturan, menghormati penemuan sains dan perkara praktikal.
Kadar Toleransi:
Mengekalkan sepenuh minat pada apa yang mereka lakukan, kelihatan tidak sabar, tidak sukakan kerja yang berulang.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Sukar melupakan hubungan terkini tetapi mudah melupakan kenangan masa silam.
Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Seorang yang ‘expressive’, ‘cool’ dan bersifat objektif, walaupun selalu bergurau tetapi boleh menjadi sangat pemalu, cepat menukar ‘mood’ seperti cuaca, tidak boleh berhenti merungut apabila mereka kecewa.
Bagaimana mereka bekerja:
Kreatif dan memiliki idea baru, tidak boleh membezakan kerja dan hobi,sukar menerima arahan, tidak gentar mencadangkan perubahan yang inovatif dan tidak takutkan kritikan.


3) Jenis Darah AB adalah Ahli Kemanusiaan (Humanists)
Mereka sukar dimengerti, gemar menjauhkan diri, selalu menggunakan logik daripada mengikut gerak hati. Selain itu, AB sangat bagus menguruskan kewangan, walaupun berfungsi sebagai pendamai, kadang kala AB bersikap talam dua muka.
Peribadi Asas:
Sangat praktikal, bagus dalam menganalisa, memberikan kritikan yang membina, sukar membuat keputusan untuk perkara penting.
Kadar Toleransi:
Cuba untuk menjadi rajin, kelihatan kurang sabar.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Sangat sentimental tentang masa silam, lebih risau tentang masalah semasa berbanding perkara lain.
Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Berjiwa sentimental, selalunya ‘cool’ dan ‘steady’, tetapi boleh berasa sangat kecewa dengan masalah semasa yang tidak diselesaikan, boleh menjadi ‘moody’ sekelip mata.
Bagaimana mereka bekerja:
Boleh menguruskan bidang kerja yang luas, menghargai kerja keras, cepat memahami, tidak terlalu bertanggungjawab, tidak mampu membuat ‘follow up’ sebelum projek kerja diselesaikan.


4) Jenis Darah O Adalah pejuang (Warriors).
Mereka ‘outgoing’, ‘expressive’, dan ‘passionate’. O sangat bermotivasi dan mempunyai ciri pemimpin semulajadi. Dikurniakan rasa kewujudan yang kuat, tidak takut untuk mengambil risiko jika mereka yakin mereka akan menang, seorang ahli sukan semulajadi.
Peribadi Asas:
Memastikan objektif jelas, sangat yakin dengan diri, jujur, optimis dan bertenaga.
Kadar Toleransi:
Kekuatan dan kecekalan bergantung kepada matlamat mereka, mudah mengalah jika kerja dirasakan sia-sia.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Positif tentang masa lampau, oleh itu tidak menyesali masa silam, mencari kestabilan kewangan di masa hadapan.
Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Selalunya bersikap tenang, sensitif dengan keikhlasan, memberikan pandangan terbuka dengan jujur secara terus.
Bagaimana mereka bekerja:
Keupayaan menumpukan perhatian bergantung pada keadaan, biasanya lebih gemar memimpin, boleh mengabaikan perkara terperinci.

so??ape jenis darah korang?? =>

21 August 2011

4 Pesawat Jet TUDM !!

Salam 1 Malaysia..Salam Perpaduan..
wah ! skema sikit..hehe =)
harini dh hari ke-21 berpuasa..
tinggal lah lagi baki 10 hari..
10 hari terakhir Ramadhan..
x sabar nak balik kampung neh..

Harini aq nak share kt korang..
pesawat-pesawat pejuang TUDM yang hadoo kt Malaysia nie..
ni gambau aq snap time Hari TUDM 16 JUN..
kat TUDM Subang, Selangor

A4_skyhawk

A4_skyhawk

Aemerchi

FA-18D Hornet

FA-18D Hornet

Hawk_108
Mig-29N

Mig-29N

RF-5E

RF-5E

SU-30MKM

SU-30MKM
Amacam??oke x?
aq suke SU-30MKM tu..atau name manje dia "SUKHOI"
semartttt ! >.<

19 August 2011

2 Mari belajar komputer !

hahaha..hari aq xde keje..
bosan2 dok kat rumah..
aq saje je cari istilah-istilah komputer kt google...
meh2...aq nak ajar korang istilah-istilah komputer...

Hardware = barang keras

Software = barang lembut

Joystick = batang bahagia

Plug and Play = cucuk dan main

Port = lubang

Server = pelayan

Client = pelanggan

ha??amacam??
mahap la ea..kalu ade kelucasan di situ..
saje aq dok post entry2 yang mengarut.. =)

17 August 2011

2 Tukar Logon Screen !

Selamat bersahur !
korang mkn ape sahur td??
aq makan nasi putih berlaukkan ayam goreng..hehe
lepas subuh nie..aq teringin nak share pasal care2 untuk tukar picture kt logon screen tu..
Ni korang punyer logon screen yang asal kn3??


mesti ade yang dah boring tengok logon screen lame neyh..
nk tukar jd yang lebih menarik, tertarik dan DABOOM ?!
Ikot le step2 aq ni ea....
1. Download software tweakLogon
2. Tekan " Change Logon Screen " 
3. Pilih gmbar yg hendak jdi logon wallpaper 
4. Click " Test "
5. Jika korang nk asalkan logon screen . Tkan "Revert To Default Logon Screen "


16 August 2011

9 Unblock website yg telah diblock !

Selamat berbuka semua !
malam ni..aq nk share plak..
care2 nk unblock website yang telah diblock oleh SKMM..
tp ingat !! 
jgn bukak yg bukan2 menggunakan cara aq ni ea..
sebab laman web lucah semua akan di"unblock" jugak..
Contoh2 website yang telah diblock ialah : 
  • Megaupload
  • Duckload
  • Thepiratebay
  • Warez-bb
Caranye tak susah mane pon..
just kene tukar DNS je.. :)
Korang boleh tengok kat gambar bawah nie ea..




GOOGLE DNS
preferred DNS : 8.8.8.8
alternate DNS : 8.8.4.4

Lepas korang dah tukar DNS tu..cube lah try bukak laman web yg telah diblock tu..
kompom boleh bukak punyer ! =))
Dipersilakan share jika nk share.. ^^

15 August 2011

13 Terlupa password komputer@laptop??

aq ade 1 solution untuk sesiapa di luar sane yang mengalami masalah pelupa password sendiri..
haha..
tp ingat.. !!
ape yang aq nk bagi ni boleh digunakan untun buat benda yang x baik..
so, ikot niat korang la..
aq ajar dengan niat baik..nak tolong sesape yang terlupe password..

Requirement yang perlu ade...
1. Sebuah pendrive dan
2. Perisian KONUSB

Step atau langkah-langkahnya ialah...
1. Download perisian KONUSB
2. Plugkan pendrive ke komputer anda dan klik dua kali ke atas KONBOOTINSTALL.exe [cmd akan muncul] masukkan huruf drive USB & tekan enter!


3. Boot pendrive korang..
4. Window still lagi akan mintak password..korang just tekan je enter..
kompom bole masuk punyer..aq dh test..dan aq berjaya.. :)
Ia berfungsi di semua sistem operasi termasuk windows XP, Vista, Windows 7

8 Burung Marah !

Selamat pagi dan selamat bersahur untuk semua yg berpuasa.. =)
aq saje nak share 1 game harinie..
iaitu game Angry Bird..
Game faveret aq time lapang..
Bagi sesiapa yang nk try men game nie..
leyh la download disini..
Klik je kt link di bawah ini.. :)


Ade dua version ni ea..
2-2 best !
kenapa aq cakap best??
sebab interface dia cantik, menarik, tertarik, DABOOM !
hahahaha =DD


best wot wooot ! :)

14 August 2011

11 Cinta & Kentut

CINTA dan KENTUT tidak bisa ditahan, keduanya bisa menjadi lega bila terlaksana.

CINTA tertahan = Sengsara, KENTUT ditahan = Menderita

Kalau CINTA dan KENTUT keras bersuara, tentu perasaan kita lega.

CINTA terkesan malu-malu tapi mau, KENTUT bikin malu-maluin baunya.

CINTA tanpa rasa, bukan CINTA namanya, KENTUT tak berbau, bukan KENTUT namanya.

CINTA itu rapuh, KENTUT itu bau.

CINTA itu halus, KENTUT itu virus.

CINTA diam-diam membuat orang mabuk kepayang, KENTUT diam-diam membuat orang mabuk kepalang.

CINTA bagi kebanyakan orang muda, “Ahhh, CINTA monyet…!”

KENTUT didepan banyak orang, “Sialan, monyet lu…!”

CINTA dan KENTUT sama-sama sering dicari:

Kalau sudah CINTA : “Dimana engkau duhai kekasih?”

Kalo sudah KENTUT : “Siapa nih yang KENTUT ? Hayoo, ngaku gak…?!!!”

CINTA berlebih membuat orang terbuai, KENTUT berlebih membuat orang terkulai.

CINTA menyatukan persepsi, KENTUT menyatukan emosi.. !!!!


14 July 2011

4 Clorets ohh clorets...

10 minggu aq kat pusat komputer UTeM neyh..
aq sempat kumpul 7 clorets..
baru 10 minggu..kalu bermingu-minggu plak..agak2 nye lah kn..
brape jumlah kesemuanye ea?? hahahaha
semua jenis perasa aq dh try..
yg sedap nye...cume oren dengan strawberry je..
yg len tu sedap..tapi x kene la ngn tekak aq..

 aq edit mcm budak2 sikit..mahap la ea...haha =)

13 July 2011

7 13 JULAI 2011

Tarikh ni bermakna tak buat korang??
x??
itu bg korang la kan...
bg aq plak..
dari tarikh hanya lah sekadar tarikh..ia menjadi tarikh yg bermakna..
kerana...
lamaran ku diterima si dia...
wah..
aq sgt2 gembira la time tu..
smpaikan menitis air mata...
hahaha..x ley blah la....
 



0 Ikat Tali Kasut.....

hahaha...
nk tau tak macam mane nk ikat tali kasut anda???
tgk la gambar2 kat bawah nie..
zaaasssss.....





aq nak try yg LATTICE tu la..
semat... :)

16 June 2011

5 Tom VS Mark Zukerbeg

Layan je pic diorang nie..
mcm2...hahaha
Sume x nk kalah...kih3...
saje je post entry yang ringan2..boring2..

15 June 2011

2 Folder Backgrund untuk win 7

haa...ade la 1 menda nie..
nk bagitau kat korang..
kot2 kalu nk tukar background kt folder korang tu..
boring je tgk kaler putih..
nk kasi meriah..
korang pakai software nie...

Korang klik kat link kat atas nie..nnti dye akan trus download kt komputer.. :)
ni ade sikit screen shot untuk korang tgk..


2 keyboard ohh keyboard

nk test kelajuan korang menaip??
try lah masuk kt sini..

aq dah try..syok jgk la..dok memenatkan jari..
menekan sane..menekan sini..
hahaha...
nak tengok ape hasilnya??
tengok kt gambar bawah nie.. =)


50 perkataan je yang betul...buleh la...
ape lagi..korang nak try lawan ke??try larh.. =D

14 June 2011

0 Proxy oh proxy

Satu perkara mudah yang anda perlu fikirkan: tujuan utama firewall dipasang di sesebuah institusi, organisasi, tidak lain dan tidak bukan untuk menyekat. Itu tujuan ianya dibeli, bukan murah punya perkakasan tu, ada yang mencecah puluhan ribu ringgit.

Jika anda tidak menghormati perkakasan itu sekalipun, hormatilah orang yang bertanggungjawab membuat kerja berkenaan. Cuba bayangkan andaikata anda sendiri diberi tanggungjawab menjaga keselamatan sistem, dan ada dikalangan ahli komuniti anda berusaha memecah sistem itu, dan anda tahu siapa orang itu.

Apa perasaan anda? marah? kecewa? atau takda rasa apa apa pun?
------------------------------------------------------------------------------------------
ayat yang aq curik dri admin kt slah 1 forum yg aq slalu kunjungi..
nk kate terasa..ade la ckit..
sebab aq x penah buat..leyh la aq cakap macam tuh..
ish3 !!
............................................................................................................
senarai proxy yang boleh membantu korang
sekiranye tempat keje korang memblock website sperti FB
Browse007 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...