22 April 2011

5 Jage laptop tuh !!

Rmai yg pakai laptop skunk nie kan...aq tgk rmai jgk la kwn2 aq yg rosak laptopnye... =DDD
aq ade ckit cara utk korang jge laptop korang tu..

1. Bateri
* Elakkan daripada penggunaan bateri.
* Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.
* Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.
* Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.
* Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.
* Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk.
* Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

3. Skrin LCD
* Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk.
* Power management setkan pada ¡®Turn Off monitor in ¡* minutes¡*. Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan.
* Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan ¡®Dead pixel¡.

4. Haba Panas
* Pastikan komputer riba anda ada ruang untuk mengeluarkan haba panas.
* Perlu diingat komputer riba mempunyai ruang simpanan yang kecil.
Haba Panas
Surge Protector

5. Surge Protector
* Fungsinya sebagai menjaga perisian dan perkakasan daripada rosak.
* Disyorkan jenama APC, BELKIN atau TARGUS.
* Kelebihan APC - mempunyai bateri simpanan, line protection (tiada elektrik tapi masih boleh dihidupkan lagi) dan mempunyai amaran kehabisan bateri.
* Kelebihan lain Surge Protector ialah menjaga HDD dan Power Supply.

Kadang2 tu..kita dh jge sehabis baik pon..tp laptop tetap jgk nk rosak..
nk wt cm ne..kalu cm tu..redha je la..menda x jangka la katekan..ehehehe =DD
btw..sebenarnye aq lebiyh prefer pakai PC berbanding laptop nie..
psl aq ni dh la kaki game,kaki download plak tu, tambah lg ngn kaki movie..
perh !! mcm2 kaki la katekan..hahaha..

aq ckop mengidam kn graphic card yg nie...huhuhuhuhuhu
Nvidia GTX 550 TI 1.5GB DDR5

5 comments:

Opah Kentang said...

hm,,nice info izmal!!

Opah nie battery haram tak boleh gune dah..
mau meletop! kekekeke :P

Z!eLaZwaN said...

samo la kito pah...laptop den ni da tuo..sblm spm da ujud haaaa

Mr.Freeze a.k.a Izmal said...

opah ~> hahaha..batery aq pon dh kong jgk..hehhee =DDD

ziela ~> redha je la jwbnye..kih3 ;)

rulez313 said...

aku nye okey lagi.. alhamdulillah la.. hehe.. :PP

Mr.Freeze a.k.a Izmal said...

ihihi.. ;)
bgus la tuh.. =DD

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...